Automata sebességváltók

ZF Ecomat automata váltó: a városi busz hajtástechnikája A városi busz vezetőjének a vonalat lendületesen, mégis kellemes utazást biztosítva kell teljesítenie.

A ZF sebességváltója és hajtásemelei ehhez egyrészt dinamikus gyorsulást, puha kapcsolási átmeneteket és nyugodt futást nyújtanak. Másrészt a megbízhatóság a és a magas kezelési komfort miatt a vezető teljesen a forgalomra koncentrálhat. A „Bus Rapid Transit“ rendszerek ideális hajtásoldali kiegészítője az Ecomat 4 hatfokozatú automata sebességváltó. Az Ecomatnak az 5 fokozatú sebességváltókkal szemben két döntő előnye van: nagyobb vonóerő, valamint magas sebességnél alacsonyabb fordulatszámon dolgozó motor és a nyomatékátalakító korlátozottabb alkalmazása.

A jelenlegi váltógeneráció nemcsak a menet­tulajdonságok és a hatékonyság optimalizálásához járul hozzá, hanem jelentős üzemanyag-megtakarításhoz és a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez.
A CAN-technológia lehetővé teszi a kommunikációt a modern EDC-motorokkal. Az NBS — „Neutral bei Stillstand – üresfokozat állóhelyzetben“ funkcióval tovább csökkenthető az üzemanyag-fogyasztás. Ezen kívül 6 sebességfokozattal az Ecomat 4 kiválóan illeszkedik a városi busz gyakori elindulási folyamatához Egy speciális torziós csillapító nemcsak további üzemanyag megtakarításáról gondoskodik, hanem kíméli a hajtásláncot és hozzájárul a vibráció minimalizálásához. Az egyedileg illesztett Ecofluid A plus hajtóműolaj növeli a karbantartási intervallumokat: csak minden 150.000 km megtétele után válik esedékessé egy olajcsere és növekszik a sebességváltó általános élettartama.

Az Ecomat sorozat sebességváltói egyedülálló, integrált primérretarderrel vannak felszerelve.
Lágyan, egyenletesen és erőteljesen lassít minden helyzetben, még a legalacsonyabb sebességfokozatban is. A retarder a CAN-kommunikációval integrálva van a fék­menedzsmentbe. A motor- és az üzemi fékekkel összhangban fékez és együttműködik az ABS-szel.

Világszerte sikeresen alkalmazva

1980 óta sorozatban gyártva és folyamatosan továbbfejlesztve az Ecomat automata váltó viszonyítási alappá vált a nemzetközi piacon és minden kontinensen megbízhatóan segíti a buszvezetők munkáját a személyközlekedésben. Mindenek előtt városi és elővárosi buszokban, de turistabuszokban is alkalmazzák az automatikusan utasbarát és gazdaságos a könnyűfémházban kis lépcsőkkel felosztott bolygóművet.

Váltótípusok áttekintése

Ecomat

Ecomat 2 adatlap
Ecomat 4 adatlap

Ecolife

Ecolife-gazdasági csoda
Ecolife adatlap