Automata sebességváltók

A minden igénynek megfelelő erőátvitel – ZF személyautó-váltók

A ma személyautói igazi mindentudók: nyomatékos motorokat kell támogatniuk, fogyasztást kell csökkenteniük és ezzel az erőforrásokat kímélniük, és ezzel egyidejűleg magas menetdinamikát és menetkomfortot kell gondoskodniuk.

Azaz mindent, anélkül, hogy a legkülönfélébb járműmodellben túl sok értékes beépítési teret foglalnának. A ZF-váltók megfelelnek ezeknek a követelményeknek, de új utakat is mutatnak. Az automataváltók minden új generációja három és hat százalék közötti üzemanyagot takarít meg.

Ezen kívül még több olyan kvalitással rendelkeznek, mint a közvetlen mechanikus motorkapcsolat, sportosság, precíz kapcsolási minőség, kényelmes kezelés és hosszú élettartam.

A különböző járműkoncepciók, mint az új, gazdaságos nagyteljesítményű motorok megfelelően illeszkedő hajtásmegoldásokat követelnek.

A ZF az 5- és 6-fokozatú manuális váltókon kívül rendelkezik még jól bevált 4-fokozatú, valamint a gazdaságos 5- és 6 fokozatú automataváltókat is.

A személyautó hajtástechnikában a műszaki fejlesztés csúcspontja a 8-fokozatú automataváltó és a fokozatmentes hajtóművek.

6HP

6-fokozatú automataváltók második generációja — gyorsabb, mint az emberi érzékelés A második generációs 6-fokozatú automataváltók igazi gyorskapcsoló hajtóművek, 1000 Newtonméter nyomatékig méretezve.

A hajtómű szíve a turbina torzióscsillapítója benzinmotorok esetén és egy kettőscsillapítású wandler díezelmotoroknál.A hidraulikus csúszást lényegesen gyorsabban áthidalják és közvetlenebb, mechanikus kapcsolatot hoznak létre a motorral.

Nagyobb agilitás és optimalizált fogyasztás az eredmény. Az elődhöz képest a váltó benzinmotoroknál 3, dízelmotoroknál akár 6% üzemanyagot takarít meg.

A hidraulikarendszer és a vezérlőszoftver először enged meg többszörös visszakapcsolást időveszteség nélkül.

Ezen felül 50%-kal lerövidült a reakcióidő, így az már az emberi érzékelési küszöb alatt van.